Voorsprong door actueel en tussentijds inzicht!


Het is een cliché die je vast en zeker al eens hebt gehoord, maar de accountancybranche is al jaren in beweging. Één van deze ontwikkelingen is de mate waarop ondernemers inzicht willen hebben in hoe zijn of haar onderneming ervoor staat.


Waar vroeger door ondernemers voornamelijk gekeken werd naar het verleden, is nu de vraag naar en het belang van tussentijdse cijfers en geprognosticeerde cijfers groter geworden. De jaarrekening of rapportage van de jaarcijfers mag geen verassingen meer bevatten en is niet meer dan een samenvatting om te gebruiken voor de fiscale verplichtingen, zoals de aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting.Realtime managementinformatie

Vanaf de oprichting van AccountAnders in 2013 hebben wij direct ingespeeld op deze (toekomstige) informatiebehoefte van de ondernemers. In hetzelfde jaar als de oprichting van AccountAnders, ontwikkelde Visionplanner een cloud-versie voor het presenteren van tussentijdse cijfers in haar financiële rapportagesoftware. Wij besloten toen om in zee te gaan met deze partij. Ruim vijf jaar later presenteren we de (tussentijdse) cijfers van ruim 250 ondernemingen vanuit Visionplanner. Met behulp van Visionplanner kunnen ondernemers realtime managementinformatie krijgen en weten zij hoe zijn of haar onderneming draait. Waar de ondernemer vroeger in de loop van het jaar de cijfers pas zag van het jaar ervoor, kan hij of zij nu direct inspelen op de ontwikkelingen. Een jaarrekeningbespreking is daardoor een gesprek voor de ‘’puntjes op de i’’. De ondernemer heeft namelijk in de loop van het jaar al meermaals de cijfers kunnen analyseren en wij hebben wij als adviseur al enkele keren contact gehad met de ondernemer over de tussentijdse cijfers, de verwachtingen en de ontwikkelingen binnen de onderneming.


Presentaties in Visionplanner

Als basis voor de presentaties in Visionplanner hebben wij twee sjablonen ontwikkeld: het AccountAnders-sjabloon en het Fact4Fysio-sjabloon, speciaal voor onze fysiotherapieklanten. De sjablonen worden veelvuldig geanalyseerd en aangepast om in de behoeften van de ondernemer te kunnen voorzien. Hierbij luisteren we vooral naar de input en wensen van onze klanten. Op deze manier proberen we de basissjablonen naar ieders wens aan te passen. We weten namelijk ook: stilstand is achteruitgang. Daarom plannen we regelmatig een overleg om ontwikkelingen en input te bespreken en door te voeren in de sjablonen.


Sinds deze maand zit ik namens AccountAnders samen met negen andere accountants- en administratiekantoren in de gebruikersgroep tussentijdse cijfers van Visionplanner. Deze groep komt twee à drie keer per jaar samen op het hoofdkantoor van Visionplanner in Veenendaal om voornamelijk bestaande functionaliteiten nog beter te maken en eventuele nieuwe functionaliteiten aan te dragen. Zo kan ik de wensen van onze klanten ook delen met Visionplanner zodat zij aan de slag kunnen met het ontwikkelen van deze functionaliteiten.
Maatwerk cockpit per klant

Een aantal van onze klanten heeft inmiddels een volledig op zijn of haar onderneming afgestemde cockpit waarin, naast de gebruikelijke overzichten, ook aanvullende overzichten worden gepresenteerd. Te denken valt aan resultaten per medewerker, resultaten per vestiging of in hoeverre de vrije ruimte van de werkkostenregeling al is benut in de loop van het jaar. Zijn er specifieke wensen? Wij ontwikkelen het voor je!


Op dit moment zijn we bezig met het verder ontwikkelen van de sjablonen. Onder andere het introduceren van een schatting van de te betalen inkomstenbelasting en zorgverzekeringsbijdrage bij eigenaren van rechtspersonen zonder rechtspersoonlijkheid staat hoog op onze lijst om beschikbaar te stellen voor onze klanten.


Mocht je nieuwsgierig zijn naar onze sjablonen, klik dan vooral op een van onderstaande linken voor een demo.

- AccountAnders sjabloon

- Fact4Fysio sjabloon


Mocht je vragen hebben over Visionplanner neem dan vooral contact met mij op. Ik bespreek de verschillende mogelijkheden graag met je.


Dennis Henderiks

T. (+31) 088 03 207 34

E. dhenderiks@accountanders.nl