Stress is de grootste verspilling van jouw talent

We hebben STRESS!

In de huidige tijd van ambities, realisatiedrang en waarin alles middels social media onder een vergrootglas ligt, is de druk die we ervaren hoger dan ooit. Steeds meer van ons zijn actief opzoek naar hun doel in het leven, maken nieuwe keuzes en zoeken naar nieuwe uitdagingen. We hebben STRESS! Vaak denken we dat we eerst iets moeten presteren of bereiken om daarna te kunnen ontspannen. Stress komt simpelweg door het niet aanvaarden van de realiteit.

Om daadwerkelijk verder te komen is juist ONTSPANNING nodig. Eerst ontspannen en daarna pas in beweging komen. Je zou dit inspanning vanuit ontspanning kunnen noemen. Maar... hoe doe je dit? In deze tijd, waarin we allemaal lijden aan onze gedachten weten we niet meer hoe dit moet. We lijden aan gedachten..? Ja, we putten ons brein uit en sluiten creativiteit af. "We zitten de gehele dag in ons hoofd." En daar is ons hoofd niet voor gemaakt.


Ons brein vraagt enorm veel energie om te kunnen presteren. Door de hele dag na te denken over zaken die gebeurd zijn of zaken die zouden kunnen gebeuren, blijft het bewuste denken continu actief. Gecombineerd met een oordeel over al deze zaken is dat een voedingsbodem voor stress. De werkelijkheid voldoet dan niet aan het in onze gedachten opgestelde plaatje. Dit is hetzelfde als wanneer je zomaar bedenkt dat er 1 miljoen euro op jouw bankrekening zou moeten staan en dan vervolgens gefrustreerd bent over het feit dat het er niet opstaat wanneer je jouw banksaldo bekijkt.


Stress voorkomen is even gemakkelijk als moeilijk. Het mechanisme is heel eenvoudig, maar de hobbels die je moet nemen om daar te komen voelen doorgaans groot en complex. Als je leeft met een focus op het heden, het huidige moment, het NU, dan is er weinig tot geen stress. Je bent eerlijk naar jezelf en de omgeving en neemt de realiteit zoals deze is. Je verzint geen sprookjes, maar je bekijkt de zaken zoals ze werkelijk zijn. Dit betekent echter ook keuzes maken en daar vervolgens achter gaan staan. Om dat te kunnen is een goed begrip van jezelf, jouw kernwaarden en jouw beperkingen nodig, aangevuld met een gezonde dosis zelfvertrouwen.

Wouter Melkert is auteur van het boek Own Your Sh*t, dat gaat over het nemen van eigenaarschap over jouw leven zodat jij kan bereiken wat bij jou past. Zijn organisatie 2MANY Kennisplein heeft tot doel om een continu leer- en ontwikkeltraject aan te bieden aan ondernemers. Ondernemer is namelijk een vak apart. Of het nu gaat om persoonlijke ontwikkeling of de zakelijke bedrijfsvoering, 2MANY Kennisplein past altijd bij jouw ontwikkelbehoeften. Door lid te worden van het 2MANY Kennisplein ontvang je maandelijks het digitale magazine met ieder maand een relevant thema voor ondernemers, en mag je ieder kwartaal deelnemen aan onze kennissessies. Daarnaast bieden wij ook Live Leren aan. Wanneer je een individueel vraagstuk hebt, maak je een afspraak bij ons op kantoor en wij helpen jou verder. Persoonlijk en op maat! Het lidmaatschap voor het 2MANY Kennisplein kost €75 per maand. We willen het graag samen doen. Wij zorgen voor de inhoud en de kennis, jij voor het netwerk.